Thursday, August 13, 2009

020- Roskopf Patent (Simpanan Peribadi)


Roskopf Patent yang dah dioverhaul


Crown baru s/steel, cermin ori, tak mau tukar biar nampak keasliannya.


Dail kosong tetap menarik perhatian orang ramai.

Tali kulit lembut (murah punye) selesa pakai, kalu yang mahal lagi selesa kot.


Roskopf Patent ini tak dak masalah, enjin ok, pergerakan lancar.
Isnin lepas (10/8) bawa pi kedai emas(untuk pastikan status jam ni) dan di sahkan oleh tukang emas, keseluruhan dail & ring casing adalah 'gold plated'. Terimakasih En Subki-Kedai Emas Munirah-
Tanya sahabat, Ust Rosli, katanya saduran emas masih menjadi khilaf, (untuk lelaki memakainya) apa pun katanya kalu dibakar emas tu hilang, boleh pakai, kalu dapat balik emas walau sedikit, haram lelaki memakainya. apa pun kata ust, orang beriman(waraq) tak akan memakainya(hal khilaf). simpan ja la jam ni.....lagi selamat.

Jam ni dah menghampiri satu abad usianya, masih nampak menarik.


Keluaran terhad jam tangan Roskopf (terkenal dengan jam poket) kurang popular kat Malaysia.


Simpanan peribadi. dua biji jam Roskopf Patent.
Ada sebiji lagi Roskopf Patent tapi menggunakan nama Silver Star. Tak tau lak mai kot mana, Cari dalam internet pun tak dapat....sapa-sapa ada info??

1 comment: